Despre mine, despre noi, în comunitate și societate

reciclare - imagine cu globul pamantesc tinut in maini pe un fundal negru

Reciclare

Reciclare în București cu Sursele care sunt fabricile  producătoare de ambalaje și alimente, o altă sursă parțială este magazinul distribuitor. Destinatarul final al gunoiului ar trebui să fie centrul de reciclare/compostare și nu groapa de gunoi.

Centrele de reciclare devin un destinatar dar și un producător de materie primă. Materiale care se pot recicla sau depozita pe fracții separate până la posibilitatea procesării sau vânzării către alt procesator. Gunoiul este o resursă și nu doar deșeu nereutilizabil.

Problema gunoiul în România și în București este foarte complexă din lipsa de fermitate a politicienilor dar și a mentalității absolut slabe a cetățenilor care populează Bucureștiul.

Exemplul Sectorului 1 din București în care nu există taxă de gunoi directă (adică “gratis”). Acesta este un exemplu dezastruos de deresponsabizare a cetățeanului. Dacă nu simte taxa direct sau dacă taxa e mică, cetățeanul nu are nicio pretenție.  Cetățeanul nu e încurajat cu politici “Smart” să plătească taxe mai mici prin reciclare.

Subvenționarea sau scoaterea taxei de salubritate are efecte perverse și nu contribuie la responsabilizarea cetățenilor și conștientizarea faptului că deșeurile sunt o resursă refolosibilă.

Suntem la cel mai de jos nivel privind colectarea selectivă și educarea cetățenilor în această privință. Se aruncă material organic (compostabil) la un loc cu plastic și hârtie, este un dezastru!

Dumneavoastră faceți vreun efort să reciclați? Măcar să nu mai aruncăți mâncarea stricată la un loc cu plastic și hârtie? De ce căutați motive și așteptați covoare roșii de la primărie sau alinierea perfectă de astre că să recunoaștem neputința/comoditatea noastră.

Dar de ce să căutam motive? Nimeni nu e perfect, eu vreau să reciclez mai bine și să fac mai mult. Se poate să facem și noi ceva sau doar să ne văicărim și să trolam aiurea cu toții ne certăm prin porumb pe lângă subiect.

Până o să se implementeze luatul de acasă de către autorități/salubrist reciclator sau centre lângă bloc: Plasticul și hârtia pe care o cărați de magazin, le puteți duce de unde le-ați luat sau, mai greu ce-i drept, la mizerabilele de clopote sau la alte centre de reciclare. Cât plastic și hârtie produce o persoană fizică de este așa greu de transportat?.

Dacă ești firma, ai contract pe fiecare fracție sau ai obligația (cel puțîn morală) să le duci la un centru cu mașină personală sau cu o mașină plătită bună pentru așa ceva.

Uleiul alimentar uzat poate fi ținut într-un borcan în bucătărie și dus la centre specializate (nu cred că se strânge mai mult de unu-două borcane mari pe an..)

Actori: Statul (legi), edili (hotărâri Smart și amenzi), magazine și fabrici (reduceri la returnare deșeu/bon reciclator), oameni (educare, taxe și amenzi).

Sursă foto: www.sponsor-link.no

 

Legaturi Utile pentru Reciclare

Aici poti să trimiți sau să ți se ridice uleiul uzat: http://uleiosul.com/

Leave a Comment